onsdag 26 september 2007

Vad kommer in i ekosystemet utifrån, och vad lämnar det? och Hur har ekosystemet förändrats i karaktär, utbredning m.m. de senaste 2000 åren?

Det transporteras hela tiden både partiklar och lösta substanser via vattendrag till sjöarna. Det här med sjöns egen produktion bidrar till en successiv uppgrundning. Till exempel om mycket material som kommer med vattendragen fastnar i första hand i inloppet i sjön på grund av att vattenhastigheten sjunker och då sjunker också materialet. Hastigheten hos igenväxningen påverkas också av vilken form och djup en sjö har.
I jordbruks områden läcker en del växtnäringsämnen från åkrarna till sjön, och därför breder vass och andra kraftiga ämnen ut sig över stora områden. Risken kan vara stor att det blir syrebrist i vattnet. Detta på grund av att nedbrytarna förbrukar syre precis som djur, och när de får mycket mat i form av döda växter kan det bli syrebrist i vattnet.
Många näringsrika sjöar växer igen och blir näringsrika kärr, man försöker stoppa åldringen av de näringsrika sjöarna genom att ta bort vass och sköta om dem.
Innan 60-70 talet så rann avloppsvattnet från tätorterna ut i sjöarna, på 60 talet så började man märka att det inte var så bra så då gjordes en omfattande utbyggnad av reningsverk.
Sjöar är fortfarande näringsrika invid tätorter trots den kraftiga reningen av fosfor från avloppsvattnet.
Fosfor frigörs från botten under syrefria förhållanden då kommer fosforen ut i vattenmassan och då blir vissa sjöar så kallade nettoexportörer av fosfor. Dvs det går ut mer fosfor från sjön än vad som kommer till den.
För att förhindra detta finns två huvudmetoder. En av dom är att ta bort segmentet med hjälp av muddring, den andra metoden är att täcka sedimentet med något som binder fosforn. Tyvärr är båda metoderna dyra. /Jakob

Inga kommentarer: