torsdag 20 september 2007

Är ekosystemet artrikt/artfattigt, stabilt/instabilt, vanligt/ovanligt, högproducerande/lågproducerande?


Ekosystemet är relativt artrikt i jämförelse med floran och faunan i till exempel en skogssjö med lågt pH-värde eller en älv som kommer från glaciärvatten eller källflöden nära fjälltrakterna. När alla döda växter och djur ska brytas ner krävs det tillgång till syre. Om det då är en sjö med dåligt tillflöde eller som saknar kallkällor från botten är det stor risk att det vissa år blir akut syrebrist, speciellt om det har varit en varm och nederbördsfattig sommar.
En näringsrik sjö är ett instabilt system eftersom det är så känsligt beroende på tillgången till syre i vattnet. Vid svår syrebrist under vintern då isen har lagt sig kan en stor del av bottenfaunan dö ut. Därmed drabbas även fiskar.
Näringsrika sjöar är ett ganska vanligt ekosystem i de trakter som innehåller bördiga, lerrika jordar som varit sänkta under vatten en gång i tiden då havet gick högre upp. Därför kallas ofta en näringsrik sjö för lerslättssjö.
Ekosystemet kan betecknas som högproducerande eftersom individantalet är stort men kan variera kraftigt och sjunka snabbt. Det kan bli stora mängder av till exempel gädda, abborre och mört under en följd av år men plötsligt kan stammarna kollapsa. /Anton

Inga kommentarer: